Goddag til HTML5. Farvel til FLASH

Engang var det en selvfølge at bruge Flash hvis det overhovedet skulle være muligt at etablere en rig og levende brugerflade, og mange websites har været fremstillet helt eller delvis baseret på Flash. Der er dog mange gode grunde til at være tilbageholdende med brugen af Flash. Det gælder f.eks. i de dele af et website hvor man gerne vil kunne findes via Google. Så f.eks. i en webshop skal man holde sig langt fra Flash.

Desuden er Flash blevet dømt ude af Apple, så Flash sider slet ikke kan ses på iPhone og iPad, hvilket i sig selv er et søm til kisten. Besøg fra ”iDevices” er i stærk stigning, og udgør f.eks. på Fritz Hansens webs site over 10%. Besøg fra tablets og mobiltelefoner er altså langt fra at betragte som en niche. Det er derfor ikke nogen god ide at have et website der slet ikke kan ses på iPads på grund af Flash.

Fritz Hansen har taget konsekvensen og helt udryddet Flash på deres website. Selvom der er behov for en ret avanceret brugerflade, når man skal kunne konfigurere møbler og jonglere rundt med farver og materialer på en nem og brugervenlig måde. Den meget lækre Fritz Hansen brugerflade er ikke blevet mindre lækker, den er nu bare kodet helt igennem ved brug af HTML og Javascript. Nul Flash! Det betyder også at sitet kører fint på en iPad.

Hvornår er det OK at bruge Flash?

Man kan kode de utroligste ting i Flash og avanceret funktionalitet som spil, 3D og animationer kan stadig med stor fordel udvikles i Flash – I hvert fald hvis man kan leve med at de ikke kører på iPhone og iPad. Hvis der er tale om ekstra funktionalitet, der ikke er afgørende for den samlede brugeroplevelse, og søgemaskineoptimering ikke er vigtig, så slå dig da bare løs. Apple skal jo heller ikke bestemme det hele og man kan jo vælge at se sådan på det at som iPad-bruger er man selv ude om det, hvis man ikke kan spille virksomhedens julespil på sin Pad ? I hvert fald lidt endnu, indtil Flash rigtigt afgår ved døden og erstattes af at Adobe fokuserer på nye smarte animationsværktøjer, der kan spytte HTML5 ud.

Vi er altid et besøg værd