Tænk mobile services ind i forretningen
Brugen af Internet på mobiltelefonen er stærkt stigende. Det kan der ikke være tvivl om, men faktisk kan det være vanskeligt at danne sig et meningsfuldt indtryk, hvis man prøver at vurdere og sammenligne mobil brug af nettet med den traditionelle. Relevansen af internet på mobiltelefonen er helt anderledes, og brugeradfærd vil ændre sig løbende efterhånden som nye services kommer til. Dermed er de tal man normalt ville analysere, udtryk for noget andet end tidligere. Antal minutters anvendelse er f.eks. helt usammenligneligt, fordi succeskriteriet for anvendelsen ikke nødvendigvis er at folk bruger en masse tid. Tvært imod. Brugen af services, der f.eks. går ud på at linke brugeren til tid og sted og synkronisere med omgivelserne, kan jo ikke sammenlignes med f.eks. at læse nyheder og opdatere Facebook profilen.
Inden længe vil stort set alle mennesker være online på mobiltelefonen. Ikke fordi de vil gå specielt op i det eller sidde i toget og checke RSS feeds alle sammen, men fordi der er så åbenlyse fordele ved at den kompakte lomme-PC, man i forvejen bærer rundt på, har svar på alt, og samtidigt kan fungere som en slags fjernbetjening til verden, hvor man kan betale for sin parkering eller finde det nærmeste Sushi sted.
Pocket power
Det, der for alvor vil få mobil anvendelse af internettet til at stige, er at relevante og værdifulde services bliver så lette at bruge at telefonen nærmest af sig selv finder ud af hvad man vil. Hvilket mildest talt må siges at have ladet vente på sig. Før Apples iPhone fandtes der kun ingeniøragtige og bøvlede brugerflader, så vi er måske kommet lidt sent igang. Men det nye bliver at det i stigende grad bliver en del af brugerfladen at telefonen i forvejen ved en masse og der er endnu mere den kan regne ud eller antage. De fleste, der anvender location baserede services på en iPhone eller Android telefon, vil kende fornemmelsen. Telefonen ved hvor man befinder sig, og tager derfor udgangspunkt i dette, hvis du leder efter noget. Den antager at hvis du leder efter Pizza, så vil du nok foretrække et sted i nærheden. Det er kun en antagelse, men næsten altid korrekt. For så vidt kan den også antage at du nok vil betale for parkering, hvis der står et møde i din kalender og du befinder dig i din bil. Det vil sige at din brugerflade i nogle tilfælde kan være forenklet til at være en jatak knap eller bare at ignorere tilbudet. Snart vil telefonen også kunne genkende alt hvad du peger på. Du vil lynhurtigt kunne finde ud af om du betaler for meget for en pakke cornflakes, eller om der findes en sundere variant. Dette er ikke fjern fremtidsmusik. Det er allerede muligt nu. Faktisk er det eneste der mangler at crowd’en får lagt et par hundrede milliarder genstande op i skyen. Hvis du hører til dem der mener det er usandsynligt, så hører du nok også til dem der synes det vil være usandsynligt at nogen en dag skulle gå hen og gennemfotografere alle gaderne i alle byerne fra alle sider og vinkler….
Tænk mobile services ind i forretningen
At noget så bøvlet som tekst-TV stadig overlever, og flittigt anvendes af et modent udsnit af befolkningen, siger en del om hvor hjælpeløse, de mobile services har været hidtil. Man har kunnet checke vind og vejr og nyheder på telefonen i mere end et årti, men teleselskaberne og mobiltelefonproducenterne har brugt mere energi på at markedsføre mulighederne, end reelt at involvere brugerne, og servere dem anvendelige produkter. Det ændrer sig nu, og udviklingen vil blive hjulpet af at crowd sourcing af applikationsudvikling. Der er masser af inspiration at hente, og masser af nye ideer, der kan passes ind i kommercielle sammenhænge. Gør dig selv den tjeneste at overveje om du har potentiale liggende lige for næsen, som du kan forvandle til guld. Lige om lidt finder det mobile internet nemlig ud i lommen på den brede befolkning. (Eller befolkningens brede lommer)