Hvor responsivt skal responsivt design være?

Efter udbredelsen af tablets er det blevet mere relevant at websitets design opfører sig flydende og pænt tilpasser sig skærmformat uanset hvorledes man vender sin device. Det giver ganske enkelt en meget bedre oplevelse, og det giver derfor rigtig god mening at kode responsive HTML5 sider. Responsivt design er da også blevet ”det nye sort” og det første krav man hører i forbindelse med etablering af et nyt website. Det er dog vigtigt ikke at glemme andre retningslinjer for godt brugerfladedesign. Responsivt design er i sig selv ikke løsningen på alting.

Ofte opnår man det bedste resultat ved at designe mobilbrugerfladen for sig selv
Når man vender sin iPad frem og tilbage fra højkant til bredformat, så er det som sagt en god brugeroplevelse at designet føles flydende responsivt – det man også kalder liquid design. Det samme gør sig gældende på mobiltelefonen, som man jo også benytter på begge leder. Det betyder dog ikke at alt responsivt design behøver at være liquid, i den forstand at brugerfladen flydende kan transformere sig fra f.eks. en 22” skærm og ned til mobilformat. Det giver ofte god mening at responsivt design helt skifter format når sitet åbnes på f.eks. en telefon eller en iPad, og altså kun er flydende i forhold til anvendelsen på det pågældende format. Ikke fordi der egentlig er noget galt i at udarbejde en brugerflade, der flyder på tværs af alle skærmstørrelser, men der er heller ikke nogen fordel ved dette. Det handler jo først og fremmest om brugervenlighed og ikke kun om at passe til skærmstørrelsen. Man risikerer måske i iveren efter at lave brugefalden elastisk, at miste fokus på mobilbrugerfladen og de hensyn der skal tages til at brugeren benytter mobiltelefonen på en helt anden måde.

Responsivt design er mere end bare flydende design, der tilpasser sig skærmformatet.
Uanset om man laver responsivt design, der skifter mellem forskellige style sheets eller man laver design, der flyder hele vejen fra stort format og ned til mobiltelefonstørrelse, så bør man lave omhyggelige wireframes og praktiske tests for hver platform, og i hvert fald undgå at lade det gå ud over brugervenligheden at designet skal kunne transformere sig flydende fra et fuldt website ned til mobilformat. Ikke mindst fordi Mobilsiden jo ikke er en mini-variant af websitet. Måske skal den kun omfatte udvalgte funktioner, der til gengæld skal kunne bruges med tommelfingeren.

Responsivt design er når brugerfladen automatisk er optimal i forhold til anvendelsen – det er ikke bare flydende design, der tilpasser sig skærmformatet.

Vi er altid et besøg værd