Kan man bruge Facebook som intranet?

Sammenlignet med at spendere nogle millioner på en Sharepoint løsning, kan det selvfølgelig umiddelbart forekomme useriøst at overveje at benytte Facebook som corporate intranet. Ikke mindst hvis man ser Facebook som tidsfordriv, hvor folk poster billeder af deres kat eller fortæller hvor mange søer de kan løbe rundt om. Lad det være sagt med det samme. Der er på godt og ondt heller ikke mange fællestræk. Sharepoint er en fleksibel platform, som er velegnet til at understøtte både deling af information og dokumenter og corporate workflows. Vel at mærke hvis man bygger funktionaliteten, og det lykkedes at forankre anvendelsen i virksomheden. Det lykkedes meget ofte ikke.

Der er mange flere mislykkede intranet end succesfulde, og de intranet, der lykkedes er ofte baseret på en overvægt af relativ banal funktionalitet, som f.eks. muligheden for at kunne finde hinanden, og formidle og dele relevant information, aktuelle nyheder, bedste praksis m.v. Hvilket faktisk er præcis hvad folk gør i stor stil på sociale netværk i skyen. Som f.eks. Facebook.

Make it simple
Det aller simpleste intranet man kan forestille sig er en Facebook gruppe, som man kan lukke og skjule, så kun virksomhedens medarbejdere har adgang til den. Løbende information og nyheder kan formidles på væggen – fuldstændig business as usual, som man gør på den public Facebook. Bare uden katte billeder. Man kan let oprette ekstra faneblade med f.eks. medarbejderhåndbog m.v. og skræddersy siderne ved hjælp af FBML (Facebook Markup Language), dynamisk formidling af grupperede links m.v. kan for så vidt ske via forumfunktionaliteten, og man vil i øvrigt kunne integrere med skræddersyet funktionalitet eller andre corporate løsninger via Facebook Connect. FB Connect er en Facebook funktionalitet, som giver let tilgængelig mulighed for at anvende brugerens Facebook profil som fælles login til andre løsninger. Det er nemt og billigt, og vil meget vel kunne fungere bedre end de fleste intranet. Netop fordi det er enkelt, og folk benytter det.

Ulemper
Downsides kan for nogle være, at det netop er medarbejderens private Facebook profil, der tilmeldes den corporate Facebook profil. Man kommer til at leve med mildest talt uhomogene profilbeskrivelser, ofte repræsenteret af festlige og useriøse profilbilleder. Men so what? Medmindre man risikerer at IT Chefen begår harakiri ved tanken om brugerprofiler, der ikke kommer fra Microsofts Active Directory. Desuden er Facebook selvfølgelig ikke særlig velegnet til at bygge business process flows og revisionshistorikdokumenterede upload-and-forget-agtige dokumenthåndteringsløsninger, som Sharepoint er så velegnet til.

Konklusion:
Ja, man kan godt bygge et corporate intranet baseret på Facebook. For nogle virksomheder vil det nok være lige så fjernt som at bygge byens rådhus af trylledej og ler. Men hvis definitionen af et intranet, er et netværk, der først og fremmest involverer brugerne, og formår at formidle og forankre relevant information til fælles gavn, så er Facebook (eller for den sags skyld andre af de sociale medier i skyen) et godt bud. Det gode ved at etablere et intranet baseret på en Facebook gruppe, er at man kan komme i gang for næsten ingenting, og så bare skabe værdi og bygge integreret funktionalitet udenom, i takt med at behovet opstår, enten ved brug af software i skyen eller skræddersyede funktioner.

Vi er altid et besøg værd