Der er mere i design end at se godt ud

Få ting er mere spændende og givende at arbejde med end design. Fordi design i så høj grad handler om formål, funktion og helhed, så bliver designprocessen ofte en innovativ kædereaktion af succesoplevelser, efterhånden som det lykkedes at få ting til at gå op i en højere enhed. Steve Jobs sagde engang at for ham er produktdesign en holistisk evne til at kunne prioritere optimalt inden for de 5000 muligheder og begrænsninger man har, og vælge den bedste vej mod det perfekte produkt.

 

Design og brugervenlighed skal gå op i en højere enhed
Uanset om man designer et website eller en vandkande, så er udfordringerne i princippet de samme. Brugerfladen skal være nem at anvende og opfylde sin funktion så godt som muligt. Hvor godt dette skal gå op i en højere enhed med et visuelt appellerende udseende, er selvfølgelig forskelligt afhængig af en lang række forhold. Generelt kan man dog sige at design nødigt må være på bekostning af brugervenlighed, hvilket kan være lettere sagt end gjort. Iøjnefaldende og selvforklarende funktionalitet kan forekomme at være modstridende mod reglerne for æstetik og enkelhed.

Den perfekte brugerflade er så selvforklarende at det er indlysende hvordan man bruger den.

Fritz Hansen er ambassadør for state of the art design, og det forventes selvfølgelig at deres website lever op til et højt æstetisk niveau. Når man kombinerer dette med avanceret funktionalitet, hvor brugeren selv kan konfigurere designermøbler og bestille dem på sitet, så er der lagt i ovnen til trade offs mellem funktionalitet, æstetik og corporate guidelines. Det kan for eksempel betyde at man bevidst afviger fra normer som at give knapper signalfarver eller sætte produkterne op i thumbnail view.

Det bliver så endnu vigtigere at brugerteste designet, så man er sikker på ikke at ofre brugervenligheden på æstetikkens alter. I sidste ende skal man så have mod til at gå på kompromis med skønheden hvor det bliver nødvendigt – måske må man finde på signalfarver, der harmonerer med virksomhedens CVI og finde sig i grimme credit card logos på forsiden, men som regel ender det med at de benspænd man møder, lader sig indarbejde indtil alting går op i en højere enhed.

Sund fornuft er det bedste værktøj man har….

Den selvforklarende brugerflade
Mange af de brugerflader vi lever med i hverdagen bliver til normer som vi vænner os til, så vi efterhånden lærer anvendelsen uden at skulle tænke for meget over det. Det er bestemt bedre at holde sig til konventionerne end at introducere funktioner, hvor brugeren skal bruge kræfter på at sætte sig ind i nye måder at gøre det på. Men der er også andre muligheder for at skåne brugeren for unødig tankevirksomhed.

Den perfekte brugerflade er den brugerflade, der er så selvforklarende at det er indlysende hvordan man bruger den. Som knapperne er placeret på denne illustration af et komfur, er det f.eks. nærmest umuligt at komme til at tænde for den forkerte kogeplade. Det er helt overflødigt at placere de der små ikoner for hver knap, som vi alle har prøvet at stå i halvmørke og prøvet at aflæse. Sund fornuft er det bedste værktøj man har, når man designer en brugerflade. Dermed ikke sagt man kan klare sig med sund fornuft alene, men man kan ikke klare sig uden.

På trods af massiv anvendelse af både faglig ekspertise og sund fornuft, så er det dog altid en god ide løbende, at udføre små lavpraktiske tests af design og funktionalitet. Det er utroligt så meget 3 eksperter kan lære af en, der er på herrens mark.